Spectaculair meer woningen verkocht

Geplaatst op:
21-07-2016

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn spectaculair meer woningen verkocht. In totaal gingen 57.950 woningen van de hand, een record.

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie Dynamis. Het beschikbare woningaanbod is ook in het meest recente kwartaal verder gedaald. Het aantal beschikbare woningen (inclusief nieuwbouw) bedraagt nu 169.500, een daling van 6 procent ten aanzien van het eerste kwartaal in 2016.

Aanbod

Het beschikbare aanbod daalt zodoende harder dan de voorgaande kwartalen, terwijl het nieuwe aanbod vanuit nieuwbouw vooralsnog uitblijft, aldus Dynamis. “Mede door de toegenomen marktdruk blijven de woningprijzen stijgen. In het tweede kwartaal steeg de mediane verkoopprijs met 3,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016 en met 7,2 procent ten opzichte van een jaar geleden.”

De verschillen tussen de regio’s zijn groot. Zo worden er intussen in zeven gemeenten meer woningen in een kwartaal verkocht dan dat er op dit moment nog beschikbaar zijn. Een dermate grote marktdruk leidt volgens Dynamis “tot bovenmatige prijsstijgingen en uiteindelijk ook tot financieringsproblematiek”.

Krappe woningmarkt

De top 10 van krappe woningmarkten ligt met uitzondering van de stad Groningen geheel in de Randstad en bestaat verder uit: Amsterdam, Utrecht, IJsselstein, Diemen, Vianen, Haarlem, Zaanstad, Leiderdorp en Amstelveen.

Terwijl in andere delen van het land, ondanks een lichte stijging van de verkopen, het beschikbare aanbod nog steeds stevig toeneemt. De top 10 van ruime woningmarkten wordt aangevoerd door Midden-Delfland, gevolgd door Rijwaarden, Staphorst, Vlagtwedde, Pekela, Mill en Sint Hubert, Goeree-Overflakkee, Oost Gelre, Landerd en Berkelland.

Ondanks de politieke en economische onrust in Europa verwacht Dynamis niet dat het sentiment om een woning te kopen zal omslaan. De verwachting is dan ook dat het aantal transacties over heel 2016 uitkomt op 200.000.